Dostupni linkovi

ICTY i dalje glavni uvjet za eurointegracije Srbije


Daljnji nastavak evropskih integracija Srbije ovisit će samo od izvještaja glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY), izjavio je nizozemski ministar vanjskih poslova Uriel Rosenthal.

On je naglasio kako je stav Holandije o eurointegracijama Srbije dobro poznat i da se neće mijenjati. Dodao je i da je sa srbijanskim kolegom Vukom Jeremićem u ponedjeljak u Bruxellesu imao "vrlo konstruktivan sastanak".

"Razgovarali smo o mogućnostima ulaska Srbije u Evropsku uniju. Još jednom sam naglasio potrebu pune suradnje Srbije s ICTY-em. To je bila suština moga susreta s ministrom Jeremićem", naveo je Rosenthal za današnje "Novosti".

Upitan da li se Srbija može nadati da će, uz ovakav nizozemski stav, dobiti status kandidata za članstvo u EU-u do kraja ove godine, Rosenthal je odgovorio: "Nije riječ o tome. Sada čekam izvještaj glavnog tužitelja ICTY-a Sergea Brammertza. Pozorno ću ga pročitati i prostudirati.

Na tim osnovama ću odlučiti o svom stavu o ulasku Srbije u EU." Brammertz će 6. juna u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku predstaviti redovan polugodišnji izvještaj, u kojem je ocijenio suradnju Srbije u potrazi za preostalom dvojicom haških bjegunaca - Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.
XS
SM
MD
LG