Dostupni linkovi

Troje mrtvih u žestokim napadima NATO na Tripoli


Nebo nad Tripolijem nakon eksplozija i vazdušnih napada, 24. maj 2011.
Nebo nad Tripolijem nakon eksplozija i vazdušnih napada, 24. maj 2011.
Tri lica su poginula a 150 ih je ranjeno u ponedeljak uveče u napadima NATO na Tripoli, saopštile su libijske vlasti.

Dosada najžešća akcija Alijanse usledila je nakon najave Francuske i Britanije da će koristiti i helikoptere kako bi pojačali pritisak na Gadafijeve snage.
Visoki američki zvaničnik je dodao da Vašington ne pregovara sa Gadafijem, kao i da opozicioni savet smatra legitimnim predstavnikom libijskog naroda.


U međuvremenu, predsednik SAD Barak Obama pozvao je Prelazni nacionalni savet libijskih pobunjenika da otvori kancelariju u Vašingtonu, ali nije zvanično priznao to telo.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim je izjavio da je NATO izveo "između 12 i 18 napada na jednu kasarnu Narodne garde", jedinica dobrovoljaca koje pomažu vojsku.

"Kasarna je bila prazna, a većina žrtava su civili koji stanuju u okolini", rekao je Ibrahim.

"Ranjeni su smešteni u dve bolnice. Lakše povređeni su nakon pregleda pušteni kućama. Neki imaju teže povrede, a neki su preminuli”.

Očevici su novinarima u bolnici ispričali da su trojica poginulih dva brata i njihov rođak koji su svi stanovali u aveniji Esug, nedaleko od pogođene kasarne.

Novo razmeštanje borbenih helikoptera

NATO je u utorak saopštio da je u ponedeljak uveče u Tripoliju bombardovao magacin sa vojnim vozilima.

"Tokom noći avioni NATO-a bombardovali su sa velikom preciznošću magacin s vojnim vozilima koji je u neposrednoj blizini kompleksa Bab al-Azizija", odnosno rezidencije Moamera Gadafija, navodi se u saopštenju NATO-a.

"Taj lokalitet je bio veoma aktivan na početku represije nad stanovnicima Libije februara 2011. i od tada neprestano služi za snabdevanje trupa lojalnih režimu koje napadaju nevino civilno stanovništvo", dodaje se u saopštenju.

Dim koji se diže sa broda nakon vazdušnih udara na Tripoli, 20. maj 2011.
"Gadafijeve snage i dalje predstavljaju pretnju za civilno stanovništvo i mi ćemo nastaviti da gađamo mete koje su izvor tog nasilja", izjavio je šef operacija NATO-a u Libiji general Čarls Bušar, a navodi se u saopštenju Alijanse.

Prema procenama stranih izveštača u Tripoliju, noćašnji napadi su bili najžešći od početka NATO bombardovanja Libije.

U međuvremenu, francuski i britanski zvaničnici su najavili da će razmestiti borbene helikoptere kao deo misije.

Francuski ministar inostranih poslova Alan Žipe (Alain Juppe) je rekao da će helikopteri – koji mogu da ispaljuju rakete vazduh - zemlja - omogućiti NATO-u da sa većom preciznošću gađa ciljeve na zemlji.

Vašington ne pregovara sa Gadafijem

No, upotreba helikoptera je skopčana i sa rizicima po Sevrnoatlatnsku alijansu, jer lete niže od borbenih aviona i zbog toga su izloženiji paljbi sa zemlje.

Postoji zabrinutost da bi u tom slučaju morale da se angažuju kopnene trupe NATO u cilju spasavanja posade oborenih helikoptera.

Kritičari postavljaju pitanje da li to znači da Alijansa širi svoje ciljeve, odnosno da će sam Gadafi biti na udaru. Predsednik SAD Barak Obama (Barack) i britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) napisali su u u zajedničkom tekstu u londonskom “Tajmsu” (The Times):

“Onesposobili smo (Gadafijevu) ratnu mašineriju i sprečili humantiranu katastrofu. Nastavićemo da primenjujemo rezoluciju UN sa našim saveznicima sve dok joj se (libijske snage) ne povinuju”.

U međuvremenu, Obama je pozvao Prelazni nacionalni savet libijskih pobunjenika da otvori kancelariju u Vašingtonu, rekao je danas vodeći američki diplomata za Bliski istok Džefri Feltman, nekoliko sati nakon pomenute akcije NATO, ali je izbegao da zvanično prizna to telo.

On je novinarima u istočnom gradu Bengaziju, uporištu opozicije, kazao da očekuje da Kongres uskoro izglasa da zamrznuta imovina Libije i njenih zvaničnika u SAD bude iskorišćena isključivo u humanitarne svrhe u Libiji.

Visoki američki zvaničnik je dodao da Vašington ne pregovara sa Gadafijem, kao i da opozicioni savet smatra legitimnim predstavnikom libijskog naroda.

On, međutim, nije libijskom savetu ponudio formalno priznanje, što su, između ostalih, učinile Francuska, Italija i Velika Britanija.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG