Dostupni linkovi

MMF otvorio konkurs za mesto generalnog direktora


Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je u ponedeljak konkurs za mesto generalnog direktora, posle ostavke Dominika Stros-Kana, saopštio je upravni odbor organizacije.

Odbor, u kojem se nalaze predstavnici 24 države, od danas do 10. juna će prihvatati kandidature za mesto generalnog direktora MMF-a, a novi direktor bi trebalo da bude imenovan do 30. juna.

Upravni odbor je obećao da će birati novog generalnog direktora na osnovu "zasluge i na otvoren način".

Za sada je najveći favorit francuska ministarka finansija Kristin Lagard, koja još nije zvanično podnela kandidaturu. Malezija i Meksiko su naveli da će njihovi predstavnici, ne navodeći koji, podneti kandidaturu.

Mogući su i kandidati iz Kine, Indije i Južne Afrike. Brazilski ministar finansija Gvido Mantega ocenio je danas da je rok za izbor novog šefa MMF prekratak i ne daje svetskim liderima dovoljno vremena da upoznaju sve kandidate.

Stros-Kan je pritvoren u noći između 14. i 15. maja, pošto ga je sobarica u hotelu na Menhetnu u kome je boravio, optužila za pokušaj silovanja. Protiv njega je 19. maja podignuta optužnica pred sudom u Njujorku.
XS
SM
MD
LG