Dostupni linkovi

U Jemenu novi sukobi


Jemenske snage bezbjednosti sukobile su se danas sa protivnicima predsjednika Alija Abdulaha Saleha, dan nakon što se on povukao iz sporazuma o povlačenju sa vlasti koji je bio postignut uz posredovanje zalivskih zemalja.

Sukobi u glavnom gradu Sani dovode u sumnju mogućnost postizanja političkog rješenja krize koja traje već tri mjeseca. Demonstranti, među kojima su najbrojnije osobe mlađe dobi, traže da se Saleh povuče sa vlasti poslije skoro 33 godine na predsjedničkoj funkciji.

Očevici navode da se žestok oružani okršaj dogodio između vladinih snaga i boraca lojalnih uticajnom plemenskom lideru Šeiku Sadiku al Ahmaru.

Ranjeno je desetoro ljudi, među kojima je i novinar državne novinske agencije Sabe. Vladine snage optužile su Ahmarove borce da su pucali na jednu školu i prostorije državne novinske agencije.

Kancelarija plemenskog vođe saopštila je da su snage bezbjednosti otvorile vatru kada im je onemogućen ulazak u školu u kojoj su Salehovi lojalisti gomilali naoružanje.

Saleh je prije dva dana odustao od potpisivanja sporazuma o povlačenjau sa vlasti u zamjenu za imunitet na krivično gonjenje.

Sporazum je propao nakon što su Salehovi lojalisti satima držali u blokadi zapadne i arapske diplomate u Ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Diplomate su kasnije evakuisane helikopterom, a zalivske zemlje potom su povukle svoj prijedlog zbog "neodgovarajućih uslova".

Saleh se danas izvinio Emiratima, ali su ga zapadne zemlje oštro kritikovale zbog odbijanja sa potpiše sporazum.
XS
SM
MD
LG