Dostupni linkovi

Međureligijsko vijeće poziva na dijalog o problemu vjeronauke


Međureligijsko vijeće u BiH podržava odluku Vlade Kantona Sarajevo da ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek ocjena učenika za ovu školsku godinu i poziva nadležno kantonalno Ministarstvo na dijalog o ocjenjivanju tog predmeta, zaključeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Vijeća.

Članovi Vijeća smatraju da je u opštem interesu svih zainteresovanih u društvu da se prije donošenja određenih zakonskih rješenja o njima vodi rasprava, te da je potreban iskren i konstruktivan dijalog, a ne nepotrebne tenzije koje samo škode međusobnom povjerenju.

"Želimo ukazati da vjerujemo i znamo da je nadležnost za donošenje zakona i podzakonskih akata izvan nadležnosti crkava i vjerskih zajednica - da je na zakonodavnim i izvršnim vlastima države na različitim nivoima", saopšteno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Na sjednici je konstatovano da Međureligijsko vijeće ne može komentarisati istupe pojedinih vjerskih lidera, uz napomenu da Vijeće nije nikakva nadvjerska organizacija, nego mjesto okupljanja, otvaranja dijaloga i zauzimanja stavova o kojima crkve i vjerske zajednice imaju konsenzus.

Ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić donio je odluku da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u prosjek, što je izazvalo protest Islamske zajednice BiH i istomišljenika, koji su ministra optužili za "obmanjivanje javnosti i kršenje zakona". Vlada Kantona Sarajevo odlučila je prošle sedmice da ocjena iz vjeronauke ulazi u prosjek učenicima koji su taj predmet pohađali u školskoj 2010/2011. godini, a Suljagić je podnio ostavku.

Cerić je na jednom od vjerskih skupova u Blagaju poručio da će na ulicama Sarajeva imati "sarajevsko ljeto", ako budu dirali u vjeronauku.
XS
SM
MD
LG