Dostupni linkovi

Obama:SAD žele pomoći ekonomski oporavak Irske


Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je tokom posjete Dablinu da želi da ohrabri bilateralnu trgovinu i da će učiniti sve što može kako bi pomogao ekonomskom oporavku Irske.

Obama na početku svoje evropske turneje, tokom koje će posjetiti još Britaniju, Francusku i Poljsku, obilazi irsko selo u kojem je živio njegov čukundjed.

On je poslije razgovora sa irskim premijerom Endom Kenijem pohvalio irsko-američke veze i izrazio zadovoljstvo povodom ekonomske stabilizacije Irske.

"Naglasio sam da želim da se nastavi jačanje trgovinskih veza između naše dvije zemlje i da podržavamo ekonomski uspjeh Irske i da ćemo učiniti sve što možemo da bismo joj pomogli na putu oporavka", rekao je predsjednik SAD.

Keni je rekao da je Obami objasnio sa kakvim se teškoćama suočava njegova Vlada i ukazao na probleme irskih banaka i nezaposlenosti.

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o odnosima sa novom skupštinom Sjeverne Irske i britanskom Vladom.

Oko 37 miliona Amerikanaca su irskog porijekla, pa se ova posjeta tumači kao potez koji bi trebalo da popravi Obamin imidž među ovim glasačima uoči predsjedničkih izbora 2012. godine.
XS
SM
MD
LG