Dostupni linkovi

Osman Šego priznao krivicu za ratni zločin


Osman Šego sporazumno je priznao krivicu za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, koje je počinio u periodu od 26. do 31. jula 1993. godine u vrijeme oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i Armije BiH na području opštine Bugojno.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivice, optuženi Šego je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela za koje ga tereti izmijenjena optužnica Tužilaštva BiH od 23. maja 2011. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

On je priznao da je, za vrijeme rata u BiH, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije BiH, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata, učinio, učestvovao i pomogao u učinjenju i pripremanju krivičnih djela ubistva, mučenja i prisiljavanja na prinudni rad.

U skladu sa sporazumom, tužilac je saglasan da Sud BiH, na osnovu sporazuma, optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Optuženi će, nakon što Sud prihvati sporazum, a prije određivanja kazne, lično dati svoju izjavu, kojom će pred žrtvama izraziti pokajanje za svoje učestvovanje u krivičnom djelu.
XS
SM
MD
LG