Dostupni linkovi

Incko:Izjava Cerića protivna ljudskom dostojanstvu


Nedavna izjava vjerskog lidera reisa Mustafe ef. Cerića o Emiru Suljagiću mora biti odlučno odbačena, poručili su iz OHR-a.

Visoki predstavnik Valentin Inzko u saopštenju za javnost navodi:

"Uvijek sam se nadao da će velikodušnost, solidarnost, saosjećanje i tolerancija koji su vjekovima dio bosanskohercegovačkog društva prevladati i pobijediti očaj. Lično sam razočaran ovakvom izjavom od nekoga ko se obavezao da će promovisati mir i razumijevanje".

Prvi čovjek Islamske zajednice u BiH reis Cerić javno je zaprijetio Suljagiću da će, ako ne povuče odluku o prebacivanju ocjena iz vjeronauke u opisne, čime ne ulaze u prosjek, dobiti "sarajevsko ljeto" na ulicama, po uzoru na revolucije u arapskim zemljama.

Takva retorika može imati samo negativne posljedice na mir u Bosni i Hercegovini, uvjeren je Inzko.

"Ako ova zemlja ne može pronaći humanost da odbaci mržnju i nepovjerenje, ona ne može ponuditi budućnost svojoj djeci", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Ministar obrazovanja kantona Sarajevo, Emir Suljagić, podnio je ostavku u petak nakon što je pod pritiskom dijela javnosti koje je predvodio reis Mustafa Cerić povučena njegova odluka da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u prosjek ocjena.
XS
SM
MD
LG