Dostupni linkovi

Francuska rapoređuje vojne helikoptere po LibijiFrancuska laka avijacija ALAT počela je da raspoređuje vojne helikoptere po Libiji, prve koji će se koristiti u savezničkim akcijama protiv snaga libijske vojske.

Dvanaest helikoptera je dopremljeno u Libiju francuskim bojnim brodom "Grom" 17. maja, piše francuski dnevnik "Figaro", ističući da NATO želi da prevagu u sukobu odnese prije početka Ramazana u avgustu.

List ističe da je planirano da se helikopterima pojačaju napadi na Gadafijeve snage i doprinese okončanju sukoba, koji su zapali u pat-poziciju.

"Upotrebom francuskih helikoptera, međunarodna vojna intervencija bila bi bliže terenu, pošto je do sada vršila napade avionima iz vazduha", prenosi list izjavu neimenovanog izvora.

Francuski diplomatski izvor potvrdio je agenciji Rojters da Francuska i druge zemlje koalicije raspoređuju vojne helikoptere u Libiji.

"To nisu samo francuski helikopteri, riječ je o koordinisanoj akciji snaga koalicije", navodi izvor, dodajući da ovaj potez ne znači raspoređivanje kopnenih snaga u Libiji.
XS
SM
MD
LG