Dostupni linkovi

Pismo Žbanićeve i Pašovića Kanskom festivalu o Kusturici


Bosanskohercegovački režiseri Jasmila Žbanić i Haris Pašović uputili su otvoreno pismo direktorima Kanskog filmskog festivala u kojem su zbunjeni "duplim standardima festivala".

U pismu su pozdravili odluku da se festival distancira od primedbi danskog filmskog režisera Larsa Von Triera, čoveka je koji je otvoreni simpatizer fašizma, ali im istovremeno nije jasan odnos prema srpskom režiseru Emiru Kusturici.

"Zbunjeni smo duplim standardima festivala u vezi sa srpskim režiserom Emirom Kusturicom, dugogodišnjim pristalicom ratnih zločinaca iz balkanskih ratova devedesetih godina", stoji u pismu.

Dalje se navodi da su "tokom opsade Sarajeva 1992-95. mnogi evropski intelektualci podigli glas protiv njegovog uništenja, dok je Emir Kusturica koji je rođen u Sarajevu snimao filmove koje je sponzorisao tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević".

Žbanićeva i Pašović zatražili su od direktora festivala da se "primene isti standardi na sve one koji podržavaju ratne zločince, uključujući i Emira Kusturicu".

"Čak i danas Emir Kusturica podržava Radovana Karadžića, naziva ga "herojem" i izvodi pesme koje "poetski" slave njegov herouzam, bez obzira što mu Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu sudi za genocid u Srebrenici i masovna ubistva nesrba u zarobljeničkim kampovima širom Bosne", piše u otvorenom pismu.
XS
SM
MD
LG