Dostupni linkovi

Deblokada vlasti: Konstituisan Parlament BiH


Bosnia and Herzegovina - Facade of BiH Parliament, 17Jan2011
Bosnia and Herzegovina - Facade of BiH Parliament, 17Jan2011
Zastoj u konstituisanju Predstavničkog doma Parlamenta BiH blokirao je funkcionisanje države. U petak je ovaj problem, nakon sedam mjeseci od izbora, otklonjen izborom čelnika Parlamenta.

Iako ni sami poslanici nisu vjerovali da će u petak izbor biti okončan zbog suprotstavljenih stavova stranaka okupljenih oko stranaka platforme sa SDP-om na čelu i s druge strane Dodikovog SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a, izbor je ipak uspješno okončan.

Predsjedavajući Denis Bećirević iz SDP-a, jedini kandidat iz reda bošnjačkog naroda, dobio je potrebnu većinu glasova, iako su zastupnici dva HDZ-a i SNSD-a glasali protiv. Za njegovog prvog zamjenika iz reda srpskog naroda Milorad Živković iz SNSD-a dobio je glasove i svojih i stranaka okupljenih oko Platforme sa SDP-om na čelu. Za zamjenika iz reda hrvatskog naroda dva HDZ-a predložili su Božu Ljubića, a stranke sa SDP-om na čelu Zvonku Jurišića. U drugom krugu glasanja Ljubić je pobijedio.

Novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirević kaže da je sada najvažnije da se parlamentarci uhvate u koštac na nagomilanim obavezama.

Denis Bećirević
„Oko prioriteta ne bi trebalo biti nikakvih problema. Toliko se zakona za ova tri, četiri mjeseca nagomilalo u Parlementarnoj skupštini BiH, koji su na čekanju, tako da će novi saziv Parlamenta imati kao prioritet da formira komisije, zatim da BiH ima svoje predstavnike u međunarodnim organizacijama, kao i da Predstavnički dom krene sa usvajanjem potrebnih zakona za ovu zemlju. Pri tome očekujem da ćemo u relativno kratkom roku formirati i Dom naroda kako bismo mogli imati taj zakonodavni proces u punom obliku“, rekao je Bećirević.

Reforme na putu ka EU su prioritet, a zastoj se može nadoknaditi, kaže prvi zamjenik Milorad Živković.

„U velikom smo zaostatku, ali uz podršku kolega mislim da možemo nadoknaditi izgubljeno i da možemo da se pridružimo ostalim zemljama u okruženju koje su daleko ispred nas na putu ka EU“, kaže Živković.

Uskoro i Dom naroda

Slijedeći korak je izbor Vijeća ministara BiH, no iako tu još uvijek nema političkog dogovora, drugi zamjenik Božo Ljubić vjeruje da bi se dogovor uskoro mogao postići.

„Još uvijek nema. Međutim, ja se nadam da će ishod ovoga današnjeg glasovanja biti svima nama poticaj da dođemo što skorije do te većine. Određeni razgovori, istina neformalni, su već krenuli i nadam se da će današnji izbor vodstva Doma biti poticaj za dijalog koji će dovesti do dogovora“, smatra Ljubić.
Šemsudin Mehmedović kaže kako bi početkom juna Parlament BiH trebao da počne da radi punim kapacitetom i da usvaja zakone.

No, prije izbora Vijeća ministara trebalo bi konstituisati i Dom naroda državnog parlamenta kako bi Parlament mogao funkcionisati u punom kapacitetu. Šemsudin Mehmedović iz SDA smatra da je to realno očekivati početkom narednog mjeseca.

„Krajem mjeseca federalni Dom naroda treba da izabere delegate u Dom naroda BiH iz reda Bošnjaka i Hrvata - i tim izborom su uklonjene sve prepreke da se konačno konstituiše i Dom naroda BiH. Ja računam da će to biti početkom juna - da konačno Parlament počne da radi punim kapacitetom, da se izaberu radna tijela Parlamenta i da usvajamo zakone“, ocjenjuje Mehmedović.

Poslanica iz Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović napominje da BiH sada može funkcionisati jer po važećem zakonodavstvu stari saziv i Doma naroda i Vijeća ministara obavlja tu funkciju sve do izbora novog.

Azra Hadžiahmetović
„Ovo jeste prepostavka da, između ostalog, pristupimo izvršavanju obaveza zemalja članica prije svega kada je u pitanju Vijeće Evrope. Nisam sigurna da će do toga brzo doći jer mora pričekati Dom naroda, imajući u vidu obaveze oba doma. Ali Parlament ovog momenta može u punom kapacitetu raditi jer imamo stari saziv Doma naroda. Dakle, nema nikakvog opravdanja jer nije slučaj sa Domom naroda kao sa Predstavničkim domom. Stari saziv Doma naroda je u funkciji sve dok ne bude izabran novi. Ja očekujem da će i novi saziv biti izabran relativno brzo“, kaže Azra Hadžiahmetović.

Tokom sjednice u petak poslanici svih stranaka pozivali su se na interes i građana i države BiH kada su zagovarali deblokadu vlasti. Nadati se da svoje izjave neće zaboraviti ni kada je u pitanju izbor Doma naroda, Vijeća ministara i drugih tijela neophodnih da se BiH ponovo uhvati u kolo na putu ka EU.
XS
SM
MD
LG