Dostupni linkovi

Rusija upozorava na mogućnost nove trke u naoružanju


Svijet se može suočiti sa novom trkom u naoružavanju ukoliko SAD krenu u realizaciju plana o gradnji raketnog štita bez konsultovanja sa Moskvom i uvažavanja njenih bezbjednosnih primjedbi, upozorio je danas načelnik ruskog Generalštaba general Nikolaj Makarov.

Makarov je apelovao da Vašington preradi planove, kako raketni štit u Evropi ne bi predstavljao prijetnju po ruske nuklearne snage.

General je na sastanku sa stranim vojnim atašeima rekao da bi Rusija, u protivnom, bila primorana da preduzme kontramjere, a to bi pokrenulo trku u naoružavanju.

Slično upozorenje više puta je izrekao i predsjednik Dmitrij Medevedev, koji smatra da bi mogao da izbije novi hladni rat ako NATO ne bude sarađivao sa Rusijom u pogledu raketne odbrane.

Rusija posmatra američki plan koji predviđa antiraketni štit u Poljskoj kao potencijalnu prijetnju po svoju bezbjednost. Moskva je pristala da razmotri prijedlog NATO-a o saradnji u vezi sa raketnim štitom, ali insistira da sistem treba da ima zajedničku komandu.

NATO je odbio taj zahtjev, a do sada nije pronađen nikakav kompromis, prenosi AP.
XS
SM
MD
LG