Dostupni linkovi

Francuska ministrica finansija najpogodniji evropski kandidat za MMF


Evropski lideri ubrzano vode razgovore o imenu kandidata za nasljednika Dominika Strosa-Kana na funkciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prije održavanja samita G8 u Francuskoj iduće sedmice dok je najčešće pominjano ime francuskog ministra Kristin Lagard.

Stros-Kan će danas izaći iz zatvora uz kauciju i biće stavljen pod neprestan nadzor u kućnom pritvoru nakon optužbi o navodnom pokušaju silovanja radnice luksuznog hotela u Njujorku tokom proteklog vikenda.On negira optužbe i poručuje da će dokazati da je nedužan.

Njemački kancelar Angela Merkel na današnjoj konferenciji za novinare u Berlinu je istakla da veoma cijeni Lagardovu.

Predsjedavajući ministara finansija zemalja evrozone Žan-Klod Junker i italijanski premijer Silvio Berluskoni juče su podržali Lagardovu.

Diplomate navode da predsjednik EU Herman van Rompej i šef Evroopske komisije Žoze Manuel Barozo pokušavaju da obezbijede sporazum o Lagardovoj pošto su joj tri najveće evropske sile, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, pružile podršku.

Lideri G8 SAD, Rusije, Japana, Kanade, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije te EU sastaju se u francuskom odmaralištu Duvil 26. i 27. maja.

Ukoliko bude izabrana za direktora MMF-a Lagardova će biti prva žena koja će obavljati tu funkciju.
XS
SM
MD
LG