Dostupni linkovi

Gordon: SAD i EU usko surađuju oko jugoistočne Europe


Obamina administracija vrlo usko surađuje s Europskom unijom u proširenju europske zone mira, napretka i demokracije, a posao na "kompletiranju" Europe neće biti završen dok sve zemlje jugoistočne Europe ne postanu članice EU, rekao je pomoćnik američke državne tajnice Philipe Gordon u svjedočenju pred vanjskopolitičkim odborom Senata.

"Američko i europsko stajalište je da Europa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu članice Europske unije. Oko dijaloga između Srbije i Kosova, budućnosti Bosne i Hercegovine, putu Hrvatske u EU, mi smo se usko konzultirali s Europom. Također smo pozdravili Albaniju i Hrvatsku u NATO-u, proširili akcijski plan za članstvo u NATO-u na BiH i Crna Goru, a Makedonija će se pridružiti Savezu kada riješi spor oko imena. Taj stupanj suglasnosti o Balkanu je temelj našeg uspjeha - mi radimo zajedno na svakom koraku toga puta. Intenzivna zajednička diplomacija posljednjih mjeseci pokazala je koliko se usko naše vizije podudaraju, što je ključno za napredak u regiji", rekao je Gordon u srijedu u svom svjedočenju.

"Jedinstvo SAD i Europe, posebno je kritično u BiH, gdje nacionalistički političari neodgovorno izazivaju samu srž Daytonskog sporazuma i ugrožavaju funkcioniranje i integritet bosanskohercegovačke države. Bosanski čelnici često stavljaju vlastite interese iznad onih njihovih građana. BiH ne može zauzeti mjesto koje joj pripada u Europi, ako nema državu koja je dovoljno funkcionalna za zahtjeve NATO i EU. Mi smo, zajedno s našim europskim saveznicima, posvećeni pomaganju BiH da ispuni te zahtjeve", kazao je Gordon.
XS
SM
MD
LG