Dostupni linkovi

Merkel: Ljudi na jugu Evrope treba više da rade



Savezna kancelarka Angela Merkel poručila je danas da je Nemačka spremna da pomogne drugim zemljama Evropske unije (EU) kada su u krizi, ali zatražila istovremeno da građani ovih država više rade.

Na skupu njene stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, kancelarka je, kako prenose mediji, kritikovala to što se u zemljama na jugu EU odlazi rano u penziju i što zaposleni imaju dugačak godišnji odmor.

"Nije reč samo o tome da se ne treba zaduživati, već i o tome da u zemljama kao što su Grčka, Španija ili Portugalija ne može da se ide u penziji ranije nego što je to slučaj u Nemačkoj. Važno je da svi ulažu iste napore", rekla je kancelarka.

U Nemačkoj je, posle dugog stranačkog sporenja, starosna granica za odlazak u penziju podignuta sa 65 na 67 godina, a niz ekonomista veruje da će ona morati da bude povećana čak na 69 godina da bi se očuvalo sadašnje blagostanje.

Savezna kancelarka je rekla da "Nemačka ne može da bude samo solidarna i da kaže da te zemlje (u krizi) mogu da nastave da se ponasaju kao i do sada".

Predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) je u izjavi za internet-izdanje magazine "Špiegel" (Der Spiegel) kancelarki prebacio da širi "populizam" umesto da "iznosi argumente".
XS
SM
MD
LG