Dostupni linkovi

Srećković: Država se ne mesa u odnose crkavaMinistar vera i dijaspore Srbije Srđan Srecković danas je rekao da su crkva i država odvojene i da ne vidi razlog da se bilo ko meša u odnose bilo koje ckrve pa i
Srpske pravoslavne crkve.

On je dodao da se nada da je prošlo vreme u kojem je politika uticala na crkveni život i da će i u Crnoj Gori važiti isti princip kao i u Srbiji.

"Verujem u nastavak dobrosusedskih odnosa sa Crnom Gorom jer su Srbija i Crna Gora bile partneri vekovima, bez obzira da li su pod istim zajedničkim krovom ili ne, i da ovakva pojedinačna pitanja neće uticati na odnos dve zemlje", rekao je Srećković.

Lider vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izjavio je u juče da će cilj njegove partije biti objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu.

Srecković je danas kazao da mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije nije zvanično tražio da se izbriše mitropolija crnogorsko-primorska izbriše iz registra verskih zajednica Srbije, mada je to ranije najavljivao.
XS
SM
MD
LG