Dostupni linkovi

Vojska ne namerava da amnestira Mubaraka



Egipatska vojska, koja nakon prevrata rukovodi zemljom, demantovala je danas da namerava da amnestira bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka u zamenu za izvinjenje i deo ogromnog bogatstva koji bi bio uplaćen državi.

"To što štampa piše da bi Vrhovni savet (oružanih snaga) mogao da se odluči da amnestira bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka i njegovu ženu, apsolutno nije istina", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuku.

Nezavisni egipatski list Al-Šoruk naveo je u jučerašnjem izdanju da 83-godišnji Mubarak, koji je 11. februara zbačen sa vlasti, priprema pismo u kojem bi se izvinio Egipćanima i obećao svoju imovinu državi, u nadi da bi za uzvrat bio amnestiran.

Istoga dana njegova 70-godišnja supruga puštena je iz pritvora nakon što je državi predala novac koji je imala na računima u egipatskim bankama.

Supružnici su trenutno u jednoj bolnici u Šarm el Šeiku gde se leče zbog srčanih problema.

Bivši egipatski predsednik se nalazi u pritvoru u toj bolnici od 13. aprila, a u zatvor bi trebalo da bude prebačen kada mu se popravi zdravstveno stanje.

Nove egipatske vlasti istražuju poreklo ogromog Mubarakovog bogatstva i dvojice njegovih sinova.

Protiv sve trojice je takođe pokrenuta istraga zbog represije nad demonstrantima tokom prodemokratskih protesta u januaru i februaru kada je prema zvaničnim podacima poginulo 800 ljudi.
XS
SM
MD
LG