Dostupni linkovi

Mihajlović: Podela Kosova nije zvaničan stav Srbije



Ideja o podeli Kosova, koju sve češće javno izgovaraju pojedini srpski zvaničnici, nije državni stav Srbije, i to treba tumačiti samo kao privatna mišljenja - kažu u Vladi Srbije.

Šef Vladine kancelarije za medije Milivoje Mihajlović rekao je da "Vlada Srbije nije nikada razmatrala pitanje podele Kosova, niti je bilo koji forum Vlade Srbije raspravljano o tome. Politika Vlade prema Kosovu i Metohiji nije promenjena, a sve izjave mogu da se tumace kao privatno mišljenje", rekao je Mihajlović za B92.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Severnog Kosova Milan Ivanović rekao je da je protiv podele Kosova, jer je takva ideja protivustavna, s obzirom na to da je Kosovo “neotuđivi deo Srbije".

On je rekao da ideja o podeli Kosova "zvuči grozno", jer se predviđa podela na teritoriju južno i severno od Ibra, pri čemu, kako je istakao, severni deo čini samo pet do šest odsto teritorije Kosova, a u ekonomskom smislu još i manje.

Nedavno je mogućnost podele Kosova pomenuo šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović, a juče u intervjuu za prištinski "Zeri" i ministar policije Srbije Ivica Dačić.
XS
SM
MD
LG