Dostupni linkovi

Ljajić: Bramercov negativan izveštaj može usporiti Srbiju


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić upozorio je u nedelju da bi negativan izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca mogao da umanji šanse Srbije za dobijanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom.

"(Bramerc) Sigurno može da oteža čitav proces, jer će pojedine zemlje s posebnom pažnjom pratiti njegov izveštaj. Verujemo da postoje realne šanse za dobijanje kandidature do kraja godine, dok se u slučaju negativnog izveštaja umanjuju šanse za dobijanje datuma početka pregovora sa EU", kazao je Ljajić u intervjuu za današnji Pres.

Ljajić je ukazao na to da je došlo vreme kada će se u saradnji sa sudom u Hagu meriti samo rezultat a ne i napori koje Srbija čini da bi uhapsila preostale haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Potrage se sprovode intenzivno i profesionalno, ali, nažalost, došli smo u fazu kada se više neće meriti ti naši napori da budu uhapšeni, već samo krajnji rezultat kog još nema. To će obeleziti Bramercov izvestaj SB UN, a svi drugi uspesi koje imamo u saradnji s Tribunalom će pasti u drugi plan", kazao je Ljajić.

Predsednik nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu naveo je da akcioni tim za pronalaženje haških optuženika definitvno zna da je Mladić živ.
XS
SM
MD
LG