Dostupni linkovi

Vasiljković traži pomoć od Srbije


Dragan Vasiljković, koji se nalazi u zatvoru u Australiji i čije izručenje Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin, zatražio je od srbijanskih vlasti da se založe za njega te da Hrvatska pošalje istražitelje kako bi ga ispitali u australskom zatvoru, prenose beogradske "Večernje novosti" od subote.

"Tražim da se država založi za mene bar onoliko koliko se založila za Tihomira Purdu", poručio je Vasiljković u izjavi za taj beogradski dnevnik.

"Tražim da Hrvatska pošalje istražitelje koji će me ispitati u australskom zatvoru. Ne tražim slobodu, niti želim vršiti politički pritisak na sud, ali imam pravo da se provede istraga i utvrdi da sam nevin zatvoren. Tražim i da se država Srbija založi za mene kao svog državljanina", poručio je Vasiljković.

List dodaje kako je skupina od 39 Srba iz Australije uputila vladi Srbije, ministrima pravosuđa i dijaspore te svim zastupnicima u Narodnoj skupštini Srbije pismo s molbom za diplomatsku i političku pomoć Vasiljkoviću.

Vasiljkovićev, kako je navedeno, polubrat Kićo Makuljević ističe kako su pisali i liderima oporbe te da su, od 270 pisama poslanih u Srbiju, odgovorili samo predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović, podpredsjednik vlade Jovan Krkobabić, jedan zastupnik, kao i zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić i voditelj informacijsko-dokumentacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Predsjednica nas je uputila na Ministarstvo pravosuđa, a potpredsjednik je rekao da će se založiti za naš problem", naveo je Makuljević te dodao da nitko od ministara, ni od čelnika oporbe nije odgovorio hoće li i mogu li pomoći Vasiljkoviću.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Vasiljkovića uputila Australiji još 2006., a sumnjiči ga za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.

Konačna odluka o izručenju Vasiljkovića, koji se u Australiji koristi imenom Daniel Snedden, u rukama je ministra unutarnjih poslova Brendana O'Connora od svibnja 2010., nakon što je Visoki sud odobrio njegovo izručenje. O'Connorov ured je potvrdio da ministar neće donijeti odluku o izručenju dok je u tijeku postupak pred Saveznim sudom.
XS
SM
MD
LG