Dostupni linkovi

Pakistan traži istragu o akciji ubistva Bin Ladena


Pakistanski parlament osudio je danas SAD zbog napada na njihovoj teritoriji u kome je ubijen vodja Al Kaide Osama Bin Laden, ali je takodje zatražio formiranje nezavisne komisije da ispita sve okolnosti tog napada.

Pre usvajanja rezolucije u parlamentu poslanici su razgovarali sa vodećim vojnim zvaničnicima na sastanku koji je počeo juče i trajao do kasno noćas. šef pakistanske obaveštajne službe general Ahmed šudža Paša rekao je da je spreman da podnese ostavku ako to poslanici od njega traže, ali niko to nije zahtevao.

Američka specijalna jedinica je 2. maja upala u kompleks zgrada u severozapadnom gradu Abotabadu gde se krio Bin Laden, i ubila vodju Al Kaide, u operaciji koja je trajala 40 minuta. Pakistanski zvaničnici su više puta ponovili da nisu uopšte znali da se Bin Laden krije u tom gradu.

U usvojenoj rezoluciji američka akcija je okarakterisana kao napad na pakistanski suverenitet, i iznet je zahtev za imenovanje nezavisne komisije o operaciji Abotabad, i usvajanje "potrebnih mera da se takav incident ne ponovi".

Ranije je najavljeno da će vojska sprovesti svoju istragu o američkom ubistvu Bin Ladena na pakistanskoj teritoriji.
XS
SM
MD
LG