Dostupni linkovi

Lajčak: Dijalog o pravosuđu u BiH počinje u junu


Visoki zvaničnik EU Miroslav Lajčak rekao je da je strukturalni dijalog o problemu pravosuđa u BiH rješenje koje je u evropskom duhu i važan korak prema normalizaciji odnosa u BiH, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Lajčak je rekao da će strukturalni dijalog, koji je dio proevropske strategije za BiH, početi u junu, pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje EU Štefana Filea, i to ''bez presija, rokova koji vise nad glavom i prijetnji, tako da će sagovornici moći da fokusiraju na suštinske probleme''.

"Ovo je bio važan korak prema normalizaciji odnosa u BiH...Postigli smo dogovor da ne idemo u konfrontaciju", rekao je Lajčak sinoć po povratku iz Sarajeva briselskim dopisnicima.

Lajčak je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik u više navrata navodio da je cilj referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH da skrene pažnju na probleme, ali da je prihvaćena ponuda EU za dijalog i da neće biti referenduma.

''Dodik je obećao da će parlamentu predložitii novu rezoluciju koja će poništiti prethodnu odluku'', rekao je Lajčak i dodao da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton uvjerena da će on ispuniti svoja obećanja.

"Imperativ je bio da nađemo rješenje koje neće voditi daljim konfrontacijama, rješenje u evropskom duhu, i ovo što smo ponudili, strukturni dijalog, je savršen mehanizam", rekao je Lajčak, koji je izvršni direktor za zapadni Balkan u Službi za spoljne poslove EU.
XS
SM
MD
LG