Dostupni linkovi

Dragan Čović ponovno predsjednik HDZ BiH


Dragan Čović izabran je ponovno, treći put zaredom, za predsjednika HDZ-a BiH na stranačkome Saboru koji je u petak održan u Mostaru i koji je kao glavne zaključke istaknuo ocjene o eliminiranju Hrvata iz vlasti u Federaciji BiH i u Srednjobosanskoj županiji i uspostavi nelegalne nametnute vlasti te pozive za revidiranje tih odluka.

"Mi imamo duboku krizu u BiH koja je prouzročena prije svega pokušajem uspostave vlasti eliminiranjem legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u Federaciji. S druge strane siguran sam da je odluka koju su donijeli bošnjački političari za središnju Bosnu najpogubnija odluka koju je donio bilo koji političar u BiH u posljednjih 15 godina", rekao je Čović nakon što je izabran za predsjednika stranke. On je pozvao međunarodnu zajednicu da ospori ove odluke radi stabilizacije prilika u BiH.

Izaslanik premijerke RH i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić rekao je kako RH snažno podržava Hrvate u BiH te da očekuje od HDZ-a BiH koji "ima plebiscitarnu potporu" da ostvari jednakopravnost Hrvata u zemlji.

Za Čovića, koji je bio jedini kandidat za predsjednika stranke, na Saboru je glasovalo 568 izaslanika. Za zamjenika predsjednika stranke izabran je Nikola Lovrinović, umjesto Nike Lozančića.
XS
SM
MD
LG