Dostupni linkovi

Njemački liberali izabrali Roeslera za šefa stranke


Njemački liberali, koalicioni partneri kancelarke Angele Merkel, danas su, u atmosferi drastičnog pada popularnosti i nepovjerenja Nijemaca u njihove sposobnosti, izabrali Philippa Roeslera (38) za novog predsjednika.

Izborom Roeslera, na kongresu partije u Rostocku, liberali su dobili najmlađeg šefa u historiji stranke, od koga, se u uvjetima kada ankete pokazuju da se ta stranka mora boriti da pređe „crtu“ od pet posto glasova i uđe u parlament, mnogo očekuje.

U svom posljednjem govoru kao partijski šef ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao na jedinstvo stranke, ukazao na vrijednosti liberala, naglasio vrijednost međunarodnih vojnih misija i slobode i priznao svoje greške.

Današnja anketa, koju je objavila državna televizija ARD, pokazuje, međutim, da svega 30 posto Nijemaca misli da su liberali, s Roeslerom na čelu, na dobrom putu, a čak 61 posto njih smatra da s tom partijom nije moguća jedna pouzdana i sigurna politika.

Roesler, dosadašnji ministar zdravstva, jučer je u okviru rokada u vladi Merkelove imenovan za novog ministra privrede. On je istovremeno i vicekancelar.
XS
SM
MD
LG