Dostupni linkovi

Šarić i Lončar oprali više od 15 miliona eura


Duško Šarić u pratnji policije, 13. mja 2011
Duško Šarić u pratnji policije, 13. mja 2011
Mjesecima nakon što je u Srbiji procesuiran slučaj Balkanski ratnik, u Crnoj Gori se naziru rezultati finansijke istrage koja se vodila protiv članova klana odbjeglog Darka Šarića, optuženog za šverc rekordnog tovara kokaian iz Južne Amerike

Tokom višemjesečne istrage crnogorskog specijalnog istražnog tima, kako saznaju podgoričke Vijesti, došlo se do sumnji da su Pljevljak Jovica Lončar kao izvršni direktor i osnivač Duško Šarić preko firme Mat kompani za odbjeglog Pljevaljka Darka Šarića i njegovu grupu oprali preko 15 miliona eura koji su kako se tvrdi zarađeni od prodaje kokaina.

Specijalno tuižilaštvo sumnjiči Lončara i mlađeg Šarića da su okom 2008. i 2009. preko računa Hipo alpe adria banke i Prve banke, u većinskom vlasništvu porodice bivšeg premijera Mila Đukanovića, u legalne tokove ubacili milione eura za koje nijesu imali dokaz o porijeklu.

Član Odbora za bezbjednost iz opozocione SNP Predrag Bulatović za Radio Slobodna Evropa kaže da svaki, makar i mali iskorak, koji vodi ka razrješavanju ovog slučaja zaslužuje podršku.

"Treba uočiti da je napravljen taj mali korak, međutim , ja ostajem i dalje pri stanovištvu da da je prosto neshvatljivo da je duži niz godina sasvim slobodno Šarićev klan funkcionisao na području Crne Gore i Srbije. Ja i dalje mislim da su oni zaštitnike imali kod uticajnih pojedinaca i određenih struktura u vlasti. Zakašnjelo jeste, jer oni uopšte nijesu smjeli tolike razmjere da ostvare svoga djelovanja. Nezadovoljstvo postoji zbog neefikasnosti pojedinih organa, nekoordinacije i rekao bih potpore pojedinih uticajnih pojedinaca. Sve je to dovelo da je sve to na ovoj tački sada u Crnoj Gori"
, kaže Bulatović.

Praonice novca

I lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da mu je prvi utisak da država ozbiljno kasni sa ovom istragom i da kaska za Srbijom i drugim zemljama koje su incirale slučaj i ukazale na to šta se godinama zbivalo i u crnogorskom dvorištu.

Jovica Lončar u pratnji policije, 13. maj 2011
"Očigledno je da su oni koji su se bavili kriminalnom grupom Darka Šarića i koji su ozbiljno radili taj posao izveli čitav niz istražnih radnji i došli do određenih saznanja na osnovu kojih teče suđenje u Beogradu. Dok se u Crnoj Gori tapka u mjestu i očigledno da se do sada čekao nečiji nalog da se krene u akciju kako bi se konstatovale činjenice za koje su svi nesumnjivo znali još ranije da postoje. Da su se i Prva banka i Hipo Alpe Adria banka koristile kao perionice novca, da su to radile određene kriminalne grupe. Ono što je nama čudno kada se otvara ta priča jeste da se ne ide prema poslovodstvu, odnosno menadžerskoj ekipi koja je upravljala bankama. U konkretnom slučaju kada je u pitanju Prva banka može se slobodno ići ka vlasnicima jer su oni, siguran sam, radili to i da se menadžerska struktura ne bi bavila tim poslovima da nije imala saglasnost vlasnika", tvrdi Mandić.

Predrag Bulatović, međutim ponavlja da je dobro što se stvari pomjeraju sa mrtve tačke

"Proces je krenuo. Treba ohrabriti svakoga ko iskreno želi da to rješava. Da li je riječ o pojedincima ili određenim državnim organima ili je riječ o političkim faktorima kao što je Odbor za bezbjednost, treba ohrabriti dalje napore da bi se ovaj slučaj riješio. Rješavanjem ovog slučaja mi ćemo doći do suštine problema zašto je Crna Gora, između ostalog, zarobljena i organizovanim kriminalom"
, smatra Bulatović.

Slučaj Balkanski ratnik formalno je inicirala Srbija iako se danas ne krije da su čitavu operaciju pogurale nadležne agencije za borbu protiv narkotika.

Crna Gora se nakon toga našla pod lavinom optužbi da je godinama tolerisala djelovanje klana optuženog za šverc preko dvije tone kokaina na svojoj teritoriji.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu ranije je konstatovao propuste i nekoordinaciju u radu nadležnih državnih organa, da bi nedavno bez glasova opozicionih poslanika zaključio da je ostvaren napredak u toj istrazi.

Pljevljak Jovica Lončar, bliski prijatelj i saradnik odbjeglog Darka Šarića, uhapšen je u srijedu u Podgorici, dok se mlađi Šarić u pritvoru nalazi od prošle godine po zahtjevu tužilaštva iz Rima .
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG