Dostupni linkovi

Inzko: Nećemo ispunjavati Dodikove uslove, nego on naše


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da nije dovoljno da referendum u RS-u bude odgođen, te da vlast RS-a mora povući ne samo odluku o referendumu, već i sve zaključke koji su 13.aprila usvojeni u Narodnoj skupštini i objavljeni u “Službenom glasniku RS-a”.

Kategoričan je da međunarodna zajednica neće ispunjavati uslove predsjednika RS-a Milorada Dodika, već on njihove.

O mogućim sankcijama protiv političara u RS-u, ukoliko ne povuku odluku o referendumu, kako je naveo, trenutno ne razmišlja, ali je ta opcija uvijek moguća.

“Sankcije su, naravno, uvijek moguće. Bilo je sankcija u prošlosti i biće ih, možda i u budućnosti, ali u ovom trenutku ja o sankcijama ne razmišljam, već očekujem da će RS ove odluke povući sama”, ponovio je Inzko večeras u izjavi za elektronske medije u RS-u.

Ako toga ne bude, djelovat će međunarodna zajednica. Ukoliko i bude poništio odluku o referendum u RS-u, ne očekuje, kako kaže, da će se srpski predstavnici povući iz zajedničkih institucija BiH.

“Samo očekujem da Narodna skupština RS-a povuče odluku o referendumu”, ponovio je visoki predstavnik u BiH.

Sutra ističe rok koji je Inzko dao prije odlaska u SAD vlastima RS-a da povuku odluku o referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U Sarajevu će sutra zasjedati i Vijeće za implemetaciju mira u BiH (PIC), a uoči te sjednice visoki predstavnik je dodao da bi svi bili sretni da je djelovala sama RS. On će, kaže, predložiti poteze i očekuje podršku ambasadora zemalja PIC-a.
XS
SM
MD
LG