Dostupni linkovi

Vikiliks:Prvi susret Meri Vorlik i Jeremića u restoranu



Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je novoj ambasadorki SAD u Beogradu, u februaru 2010, izložio plan predsednika Srbije da 2010. treba bude "godina rešenja" na Zapadnom Balkanu, ali se u razgovoru pokazalo da se to svodi pre na očekivanja će se drugi prikloniti stavovima Srbije, nego na to da će Srbija načiniti neki značajan korak.

Ovo se navodi u depeši o prvom susretu tada nove ambasadorke Meri Vorlik sa Jeremićem, poslatoj iz Ambasade SAD u Beogradu 2. februara 2010.

U depšsi objavljenoj na Vikiliksu 11. maja detaljno se prepričava razgovor, uz opasku da je srpski ministar, protivno protokolu i tradiciji, prvi susret sa ambasadorkom SAD organizovao u vrlo posećenom restoranu "Madera" u centru Beograda, što, pored drugog, govori i da on želi da u javnosti bude viđen kao prijatelj SAD.

Kada je reč o Kosovu, Jeremić je, kako se navodi u depeši, preneo stav da će Beograd tragati za rešenjem koje je "manje ponižvajuće" za Srbiju, što podrazumeva i nastavak insistiranja da Kosovo može da učestvuje na međunarodnim forumirma samo zajedno sa predstavnikom UN.

U depeši se tim povodom ocnjuje da su srpski sagovornici, čini se, gluvi za efekat koji takvi komenatari imaju na zapadnjake i insistiraju i dalje da bi ih trebalo pohvalti što se nisu okrenuli nasilju.
XS
SM
MD
LG