Dostupni linkovi

Izabran prvi zeleni šef pokrajinske vlade u Nemačkoj



Parlament savezne pokrajine Baden-Virtemberg izabrao je danas Vinfrida Krečmana (Winfried Kretsćmann) za predsednika pokrajinske vlade, čime je on postao prvi političar stranke Zelenih ikada izabran na ovakvu funkciju u Nemačkoj.

Njegova stranka je na parlamentarnim izborima 27. marta u ovoj federalnoj jedinici, koja ima 10,7 miliona stanovnika, osvojila 24,2 odsto glasova, dvostruko više nego pre pet godina.

Stupanjem na dužnost novog šefa vlade, u Baden-Virtembergu, jednom od najrazvijenijih regiona Evrope, okončana je 58 godina duga era vladavine konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel.

Za stranku Zelenih, koja je na temlejima alternativnih društvenih pokreta nastala 1981. godine, izbor Krečmana za šefa pokrajinske vlade predstavlja istorijski trenutak.

Između sada vladajućih stranaka, zelenih i socijaldemokrata, i opozicionih konzervativaca i liberala postoje velike razlike pre svega u ekološkoj i energetskoj politici, kao i u vezi sa daljim oblikovanjem školskog i obrazovnog sistema.
XS
SM
MD
LG