Dostupni linkovi

Demjanuk proglašen krivim



Sud u Minhenu danas je proglasio krivim Džona Demjanjuka (91) za učešće u ubistvu najmanje 29 000 Jevreja u koncentracionom logoru Sobibor u Poljskoj 1943. godine i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Tužilaštvo je tražilo šestogodišnju zatvorsku kaznu za Demjanjuka, protiv koga je proces počeo pre 19 meseci.

Proces je periodično prekidan, pošto je optuženi povremeno odbijao da prisustvuje zasedanjima zbog lošeg zdravlja, čak i u slučajevima kada su lekari govorili da je sposoban za suđenje.

U 1980-im godinama Demjanuk je bio na suđenju u Izraelu nakon što je bio optužen da je bio zloglasno brutalni stražar poznat kao "Ivan Grozni" u logoru smrti Treblinka.

Osuđen je na smrt - i nakon toga oslobođen kada je izraelski sud poništio presudu, ističući da je dokazano da je on bio žrtva zamene identiteta.

Demjanuk tvrdi da je bio žrtva nacista - prvi put kada je bio ranjen kao sovjetski vojnik koji se borio protiv nemačkih snaga, potom kao zarobljenik pod brutalnim uslovima pre nego što se pridružio Vlasovskoj armiji - oružanoj jedinici antikomunističkih sovjetskih ratnih zarobljenika i ostalih koji su se borili s Nemcima protiv Sovjeta u poslednjim mesecima rata.
XS
SM
MD
LG