Dostupni linkovi

Mušaraf: SAD će bez Pakistana izgubiti rat sa teroristima



Bivši pakistanski predsednik Pervez Mušaraf upozorio je SAD da ne bi trebalo da se udalje od Pakistana nakon ubistva Osame Bin Ladena, jer bi na taj način mogle da izgubi rat protiv Al-Kaide i islamističkog ekstremizma.

“Odnosi Pakistana i SAD-a moraju ostati dobri. Ako postoji nepoverenje i ako svako vuče u svoju stranu, izgubićemo bitku protiv terorizma”, izjavio je Mušaraf za američku tv-stanicu ABC.

Mušaraf, koji je s vlasti otišao 2008. godine, demantovao je da postoji tajni plan star deset godina, koji navodno dopušta SAD-u da samostalno u Pakistanu izvode akcije, poput operacije komandosa u kojoj je 2. maja poginuo Osama Bin Laden.

Ipak, bivši predsednik koji sada živi u Londonu, priznao je da postoji mogućnost da su "neki elementi" u okviru pakistanske obaveštajne službe mogli da pomognu Osami Bin Ladenu da se godinama krije u Pakistanu.

Akcija američkih komandosa na skrovište Bin Ladena, za Mušarafa je u svakom slučaju "kršenje suvereniteta" Pakistana i dobar pokazatelj do koje mere Vašington nema poverenja u Islamabad.

Mušarafa, koji je na vlast došao nakon državnog udara 1999. godine, u njegovoj zemlji optužuju da nije pružio dovoljnu zaštitu bivšoj premijerki Benazir Buto koja je ubijena 2007. godine.
XS
SM
MD
LG