Dostupni linkovi

Amerikanci podržavaju Obamu



Predsednik SAD Barak Obama sada ima najveću podršku u zemlji u poslednje dve godine - 60 odsto, a više od polovine Amerikanaca tvrdi da on zaslužuje i drugi predsednički mandat, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete agencije Asošiejted pres.

Istraživanje, sprovedeno pošto su američke snage likvidirale Osamu bin Ladena, vođu terorističke mreže Al Kaida, pokazalo je takođe da su Amerikanci gotovo jednodušni u oceni da je njegovo ubistvo bilo prava stvar, i da je već bilo vreme da se dogodi.

Dok s jedne strane devet od 10 Amerikanaca podržava likvidaciju Osame bin Ladena, s druge strane 50 odsto zmatra da je ubistvom vođe Al Kaide povećan rizik od terorističkih napada na SAD.

Većina Amerikanaca i dalje se protivi vojnom angažmanu SAD u Avganistanu, a velika većina podržava Obamin plan da se američke trupe povuku iz te zemlje do 2014. godine.

Obamin rejting je uznapedovao ne samo na planu spoljne politike, već i u oblasti ekonomije, što je uznemiravajući signal za republikance, a američki predsednik sada ima i podršku neopredeljenih birača, čiji će glasovi odlučivati na izborima u novembru 2012. godine.

Udobna većina ispitanika smatra da je Obama snažan vođa koji svojoj
zemlji garantuje bezbednost: 73 odsto Amerikanaca koji su učestvovali u anketi izrazilo je uverenje da je Obama u stanju da se izbori s terorističkim pretnjama.

Iako se SAD sporo oporavljaju od duboke recesije, 52 odsto Amerikanaca odobrava način na koji Obama vodi ekonomiju zemlje, i to mu je najbolji rejting u ovoj oblasti otkako je došao na vlast.

Isti procenat ispitanika podržava njegovu borbu sa nezaposlenošću u SAD
koja se uporno održava na nivou od devet odsto.
XS
SM
MD
LG