Dostupni linkovi

SAD: Pakistanci se svete odavanjem imena špijuna


Američka administracija sve više veruje da je odavanje imena šefa ogranka CIA u Pakistanu tamošnjim medijima, delo pakistanske obaveštajne službe ISI, koja želi da se revanšira Amerikancima jer nije konsultovana u vezi sa operacijom u kojoj je ubijen lider Al kaide Osama bin Laden.

Kako javljaju američki mediji, SAD su saopštile da ne nameravaju da iz Pakistana povuku šefa svojih špijunskih operacija u toj zemlji, ali taj incident će verovatno dodatno zatrovati ionako poremećene odnose Vašingtona i Islamabada.

Amerikanci nisu unapred obavestili Pakistance o operaciji u Abotabadu, u kojoj je ubijen lider Al Kaide, što se smatra velikim udarcem po ISI.

Amerikancima je to, istovremeno, dalo mogućnost da izvrše pritisak na Islamabad, koji godišnje dobija 1,3 milijarde dolara američke pomoći, da se jače obračuna sa ekstremistima.

Pre manje od pola godine, pakistanska štampa je takođe otkrila identitet tadašnjeg šefa ogranka CIA u Pakistanu, za šta su Amerikanci optužili ISI. On je tada povučen u SAD.
XS
SM
MD
LG