Dostupni linkovi

Inzko Vijeću sigurnosti: BiH u najvećoj krizi od rata


Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN u New Yorku da se BiH suočava sa jednom od najtežih političkih kriza od kraja rata 1995. godine i da će upotrijebiti svoje ovlasti ako Republika Srpska ne povuče odluku o referendumu.

Predstavljajući šestomjesečni izvještaj o situaciji u BiH, Inzko je rekao da su "vlasti Republike Srpske nastavile da se zalažu za raspad zemlje, institucije na državnom nivou su pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom, i više od sedam mjeseci nakon izbora formiranje novih vlasti još uvijek nije na vidiku".

Visoki predstavnik je rekao da je "u ovoj već teškoj atmosferi, Narodna skupština RS donijela zaključke i odluku da održi referendum posebno ciljajući državne pravosudne institucije kao i mandat visokog predstavnika", rekao je Inzko.

"Održavanje referenduma o ovlastima visokog predstavnika i o njegovim odlukama bi predstavljalo ozbiljnu povredu ustavnog okvira BiH i međuranordnoih obaveza zemlje," rekao je austrijski diplomata.

"Očekujem od vlasti Republike Srpske da u narednim danima proglase nevažećim usvojene zaključke i odluke o referenumu. Ako se ovo ne desi, imajući u vidu moje ovlasti da podržim mirovni proces, neću imati drugog izbora nego da odbacim zaključke i odluku o referendumu," rekao je on.

"Takav referendum bi na izvjestan način doveo u pitanje autoritet Vijeća sigurnosti UN i njegove rezolucije," rekao je visoki predstavnik.
XS
SM
MD
LG