Dostupni linkovi

Obama traži od Pakistana da sprovede istragu o skrivanju Bin Ladena


Američki predsednik Obama zatražio je od Paksitana da sprovede istragu kojom bi se otkrila mreža koja je omogućila dugogodišnje skrivanje Osame Bin Ladena u ovoj zemlji i utvrdilo da li je neko od pakistanskih zvaničnika znao gde se on nalazi.

Obama je ovaj zahtev izneo prilikom svog gostovanja u programu “60 minuta” američke TV mreže CBS u nedelju, gde je između ostalog izjavio i da je lider al-Kaide u Pakistanu “Morao imati neku vrstu mreže za podršku”, ali da ne zna da li je u njoj bilo i pakistanskih zvaničnika. Pakistan i dalje negira da je ma šta znao o Bin Lasdenovom skrovištu, i još uvek ne dopušta Amerikancima da razgovaraju sa tri Bin Ladenove udovice, koje drži u pritvoru, mada američka administracija na ovom razgovoru veoma insistira.

U međuvremenu, jedan visoki funkcioner UN je od Bele kuće zatražio da predoči kakva naređenja su imale “foke” koje su poslate u intervenciju protiv Bin Ladena na paksitanskoj teritoriji. Prisutna je, naime, bojazan da bi ova akcija mogla stvoriti presedan u smislu da svaka zemlja može po sopstvenoj volji da prelazi granice i da goni svoje neprijatelje na tuđoj teritoriji, “a nismo li onda na klizavom terenu, na kome preti opasnost da celi svet postane bojno polje?” izjavio je specijalni izveštač UN za vanpravna pogubljenja Kristof Hejns u emisiji BBC “Svet ovog vikenda”.
XS
SM
MD
LG