Dostupni linkovi

9. maja se obeležava Dan Evrope


Širom Evrope u ponedeljak se obeležava Dan Evrope kao dan koji je pre 61 godinu označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu.

Samo pet godina od završetka Drugog svetskog rata, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Shuman predložio je 9. maja 1950. da dojučerašnji neprijatelji uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Šuman je u deklaraciji osnivanje zajednice za ugalj i čelik nazvao prvim korakom ka evropskoj federaciji, koja je neophodna za održanje mira.

"Taj i naredni koraci ka evropskim integracijama sprečili su povratak tačka istorije", ocenio je u govoru povodom Dana Evrope predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Barroso).

Barozo je rekao da je Evropska unija tokom svog nastajanja znala da se suoči s krizama i da iz njih izađe ojačana, kao i da je donela mnoge koristi svojim građanima.

Tokom tradicionalne manifestacije "Dan otvorenih vrata" građani mogu da posete najvažnije institucije Unije - Evropski parlament, Savet EU, odnosno Evropski savet, Evropsku komisiju, Evropski ekonomski i socijalni komitet i Komitet regiona.

Evropski parlament će 9. maja svečano obeležiti Dan Evrope plenarnom sednicom u Strazburu.
XS
SM
MD
LG