Dostupni linkovi

Incko će obavestiti UN o pretnjama Dejtonskom sporazumu


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko posetiće Njujork i Vašington od ponedeljka do srede, 11. maja, podneti polugodišnji izvještaj Ujedinjenim nacijama i sastati se sa visokim zavničnicima UN i Vlade SAD.

Incko će naglasiti "da se BiH suočava sa jednom od najtežih političkih kriza od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine".

"Pre svega, referendum u Republici srpskoj (RS) o državnom pravosuđu predstavlja očit napad na Dejtonski mirovni sporazum i dostignuća od njegovog potpisivanja. Zbog zastoja, nepopustljivosti i uskih političkih interesa, zemlja (BIH) još nema centralnu vlast - sedam meseci nakon izbora", prenela je Kancelarija visokog predstavnika(OHR).

Incko će obavestiti UN i SAD da to ima štetne posledice po svakodnevni život građana, da to blokira napredovanje BiH ka Evropskoj uniji i NATO, sprečava ekonomski oporavak i značajno odlaže razmatranje zatvaranja službe OHR u BiH.

"U ponedeljak će visoki predstavnik u Njujorku obavestiti Savet bezbednosti UN o teškom političkom stanju u BiH", najavio je OHR.
XS
SM
MD
LG