Dostupni linkovi

Vlada RS tvrdi da referendum nije protiv Dejtona


Vlada Republike Srpske (RS) uputila je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) svoj peti izveštaj u kojem tvrdi da zakazani referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH nije nelegalan i antidejtonski.

"Referendum na kojem se traži mišljenje građana, predstavlja osnovni instrument demokratske vladavine. Demokratsku vladavinu nalaže Dejtonski sporazum, uključujući i Ustav BiH", piše u izveštaju.

Nastojanje visokog predstavnika da van zakona stavi kritikovanje njegovih odluka i ostalih postupaka, navodi se dalje, takođe predstavlja kršenje međunarodnog prava koji štiti ljudska, građanska i politička prava i koje obavezuje sve elemente vlasti u BiH, kao i samog visokog predstavnika.

U izveštaju, objavljenom danas na zvaničnom sajtu Vlade RS, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je optužen da svojim stavovima u vezi sa referendumom pokušava da obmane Savet bezbednosti UN.

U Vladinom izveštaju se, kako je navedeno, daju odgovori na pismo koje je visoki predstavnik Valentin Incko uputio Savetu bezbednosti UN-a 4. maja, i na konstatacije iznete u njegovom polugodišnjem izveštaju o stanju u BiH.
XS
SM
MD
LG