Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde i Vlado Trifunović potpisali sporazum o naknadi štete


Ministarstvo pravde i penzionisani general Jugoslovenske narodne armije (JNA) Vlado Trifunović potpisali su sporazum o naknadi štete zbog njegovog neosnovanog boravka u pritvoru, potvrđeno je agenciji Beta u Ministarstvu pravde.

Trifunoviću će biti isplaćena odšteta od 6,2 miliona dinara, dok će po 4,2 miliona dinara naknade dobiti penzinisani pukovnici JNA Berislav Popov i Sreten Raduški.

Trifunović je u zatvoru proveo 547 dana, a njegovi podređeni oficiri Sreten Raduški 465 i Berislav Popov 446 dana. On je bio optužen i u Srbiji i Hrvatskoj.

U Srbiji je bio osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog predaje kasarne, ali je presuda ukinuta a postupak protiv njega, u martu prošle godine obustavljen.

U Hrvatskoj je tokom devedesetih godina general Trifunović pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civila, odnosno razaranja Varaždina.

Protiv njega je podignuta optužnica u Sloveniji zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991. godine.
XS
SM
MD
LG