Dostupni linkovi

Na protestu u Pragu hiljade Čeha tražile legalizaciju marihuane


Centar Praga su u subotu od podneva do večeri okupirale hiljade mladih Čeha koji u protestnoj šetnji češkom prijestonicom zahtijevaju da vlada legalizuje marihuanu.

Tradicionalni protest ljubitelja te "lake" droge nazvan Milion marihuana marš u Pragu se održava tradicionalno početkom maja, a današnji je već 14. po redu.

U protestu koji se odvija bez incidenata učestvuje oko šest hiljada ljudi, saopštila je policija koja nadzire okupljanje poklonika marihuane.

"Sazivanjem demonstracije reagujemo na prohibiciju konoplje i nepotrebno šikaniranje ljudi koji konoplju gaje i koriste samo za ličnu upotrebu", kazali su, objašnjavajući zašto su izašli na ulice, organizatori protesta.

I ove godine učesnici na ulici dele penzionerima i starijim Pražanima sjemenke konoplje, a može da ih dobije i svaki punoljetni čovek kome bi konoplja i marihuana bili potrebni za liječenje, što je inače po češkim zakonima nelegalno.

Češka je liberalizovala svoje propise o posjedovanju malih količina droga. Precizno propisane male količine, namijenjene očigledno za ličnu upotrebu, ne mogu da vode kazni zatvora.

Posjedovanje marihuane u bilo koje svrhe je, međutim, i dalje nelegalno, tretira se kao prekršaj za koji u može da slijedi vrlo visoka novčana kazna, od preko 1.000 evra.
XS
SM
MD
LG