Dostupni linkovi

Moskva gradi prvu nuklearku u Turskoj


Ruski predsjednik Dmitri Medvedev potpisao je sporazum o saradnji sa Turskom iz oblasti nuklearne energije, koja će poboljšati trgovinske veze i energetske projekte dvije zemlje, saopšteno je danas iz Kremlja.

Sporazum, koji je odobrio parlament prošlog mjeseca, jedan je od nekoliko koje je isposlovao ruski premijer Vladimir Putin tokom posjete Ankari u avgustu 2009. godine, javlja RIA Novosti.

Prošle godine, Rusija i Turska su potpisale sporazum u vrijednosti od 20 milijardi dolara u okviru kojih će Rusija pomoći izgradnju i rukovođenje prvom nuklearkom u Turskoj.

Tokom posjete Moskvi u martu turski premijer Redžep Tajip Erdoan rekao je da će "nuklearka biti primjer ostatku svijeta" u smislu bezbjednosti i transparentnosti u oblasti nuklearne energije.

U međuvremenu, rastuće su bojazni u vezi sa bezbjednosti nuklearki nakon havarije u atomskoj centrali Fukušima Daiči u Japanu, nakon zemljotresa i cunamija, a seizmolozi u toj zemlji strahuju da će novi potresi izazvati havarije nuklearnih elektrana.
XS
SM
MD
LG