Dostupni linkovi

WB odobrila 213 miliona dolara zajma Hrvatskoj


Svjetska banka odobrila je 213 miliona dolara zajma Hrvatskoj a riječ je o zajmu za ekonomski oporavak zemlje i prvi je od dva zajma koji imaju za cilj podržati nastojanja hrvatske vlade u ubrzavanju održivog ekonomskog rasta.

Ta dva zajma podržavaju reforme u budžetskoj konsolidaciji u oblastima javne uprave, zdravstva, penzija i socijalne zaštite.

Ta nastojanja dovela su do poboljšanja u upravljanju javnim troškovima te su ojačala srednjoročnu održivost javnog finansiranja, čiji je cilj održati makroekonomsku stabilnost, izvještava VoA.

Drugo područje na koje se usmjeravaju nova sredstva Svjetske banke je razvoj privatnog sektora, a cilj je poboljšati poslovni ambijent te smanjiti umiješanost države unutar korporativnog sektora.

Prema saopšenju Svjetske banke, regionalni direktor banke za centralnu Evropu i baltičke zemlje Peter Harrold je u povodu zajma Hrvatskoj izjavio:

“Zadovoljni smo što hrvatska vlada napreduje s primjenom programa o ekonomskom oporavku te što se radi i na važnim reformama koje promoviraju održivost javnog financiranja. Istodobno, ohrabrujemo hrvatske vlasti da ubrzaju reforme, jer provođenje dubljih reformi prije ulaska u Evropsku uniju maksimalizira dobrobiti koje će Hrvatska imati od učlanjenja.”
XS
SM
MD
LG