Dostupni linkovi

Rusija neće podržati Inzka u Savjetu bezbjednosti


Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je dodatnih sedam dana koje je visoki predstavnik u BiH dao vlastima Republike Srpske (RS) da povuku odluku o referendumu izgovor i da postoji namjera da se dobije podrška iz Savjeta bezbjednosti, ali da takve podrške neće biti, jer je Rusija protiv bonskih ovlaštenja.

On je istakao da će, ukoliko visoki predstavnik u BiH ponovo posegne za bonskim ovlaštenjima u vezi sa odlukom o raspisivanju referenduma u RS to biti prekretnica u ruskoj politici.

"Nama se ne sviđa takva situacija i smatramo da Savjet za provođenje mira u takvoj situaciji ne može da iskoristi svoj politički potencijal i nema doprinosa rješavanju otvorenih pitanja i rješavanja krize. Rusija će razmotriti takvu situaciju. Ako bude još jedna takva odluka o bonskim ovlaštenjima u ovom slučaju, to će biti prekretnica, jer nam se ne sviđa takva praksa", rekao je Bocan Harčenko za elektronske medije u RS.

On je istakao da je iznenađen što uz redovni izvještaj, koji će u ponedjeljak Incko podnijeti Savjetu bezbjednosti, postoji i poseban, koji se odnosi na RS i referendum.

"Mislim da je ovo pokušaj da se stvori slika i jedno mišljenje u Savjetu bezbjednosti da je u RS najveći problem, s ciljem destabilizacije BiH. Moja ocjena je da se pokušava usmjeriti pažnja samo na RS, kao da nema drugih problema, a mi znamo da ima ozbiljnijih problema u FBiH. Mi smo zabrinuti zbog položaja hrvatskog naroda i ozbiljan je problem što nema institucija na nivou BiH. Stvara se slika da je sve u redu, osim u RS", rekao je Bocan Harčenko.

"Rusija smatra da odluka Narodne skupštine RS ne krši Dejtonski sporazum i nema pravnog temelja za bonska ovlaštenja. Stvar je dosta jednostavna, ako postoji mišljenje da se krši Dejtonski sporazum, onda bi svako mogao da nađe tačku, stav, pasus gdje piše tačno šta to krši odluka Narodne skupštine - takve tačke nema. Drugi smatraju da ima kršenja 'duha' Dejtona, nekih aneksa. To je dosta opšta priča, ali nema pravih dokaza o kršenju Dejtona", rekao je Bocan Harčenko.
XS
SM
MD
LG