Dostupni linkovi

Dodik pisao Ban ki Munu protiv Incka


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da svojim stavovima o najavljenom referendumu u RS "pokušava da zavara Savet bezbednosti UN i tako pribavi podršku za nastavak delovanja izvan mandata koji mu je dat Dejtonskim sporazumom i rezolucijama Saveta bezbednosti".

U pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, čiji su sadržaj večeras objavili banjalučki elektronski mediji, Dodik navodi da su Inckovi stavovi o referendumu u RS, dostavljeni Savetu bezbednosti, "grubi pokušaj manipulacije".

"Referendumskim pitanjem se ne dovodi u pitanje autoritet visokog predstavnika definisan Dejtonskim sporazumom, relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, pa čak ni Bonskom deklaracijom, već isključivo čin nametanja zakona koji nije predvidjen nijednim od pomenutih dokumenata", navodi se u pismu predsednika RS.

Dodik naglašava da se putem referenduma traži stav gradjana RS o nametnutim zakonima o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, dodajući da ono što te zakone čini posebno spornim, osim činjenice da ne postoji ovlašćenje za njihovo nametanje, jeste i podatak da su to jedini nametnuti zakoni u čijim preambulama se visoki predstavnik ne poziva ni na jedan član ili odredbu Ustava BiH.

"Visoki predstavnik tvrdi da je referendumskim pitanjem osporena zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH, čime se posledično krši Dejtonski sporazum", navodi se u pismu.

"Medjutim, u konkretnom slučaju ne preispituje se odluka Parlamentarne skupštine BiH o pitanju iz nadležnosti zajedničkih institucija BiH, već, naprotiv, donošenje zakona u oblasti pravosudja koje prema Ustavu BiH nije nadležnost zajedničkih institucija BiH, nego nadležnost entiteta", navodi Dodik u pismu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko će početkom sledeće sedmice Savetu bezbednosti UN podneti izveštaj o stanju u BiH, kao i o nameri vlasti RS da provedu referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Incko je pozvao vlasti u RS da do sledećeg četvrtka same povuku odluku o referendumu, upozoravajući da će u suprotnom on poništiti tu odluku.
XS
SM
MD
LG