Dostupni linkovi

Putin pozvao na stvaranje velikog narodnog fronta


Ruski premijer Vladimir Putin pozvao je danas političke grupe, sindikate i druge organizacije na formiranje "velikog narodnog fronta" oko njegove stranke Jedinstvena Rusija uoči parlamentarnih izbora krajem ove i predsedničkih naredne godine.

"Predlažem stvaranje onoga što se u politici zove veliki narodni front", rekao je Putin na sastanku s članovima stranke koji su ga, prema snimcima koje je prenela ruska televizija, pozdravili burnim aplauzom.

Šef ruske vlade izjavio je da želi veliku koaliciju oko Jedinstvene Rusije kako bi odredio kandidate za parlamentarne izbore koji bi trebalo da se održe u decembru.

"Jako bih voleo da se Jedinstvena Rusija, druge političke stranke, sindikalne organizacije, žene, veterani" grupišu u jednu strukturu sa "svim ljudima koji žele da se ujedine kako bi ojačali našu zemlju", kazao je on u govoru.

Putin je nedavno izjavio da ne odbacuje mogućnost da će biti kandidat na predsedničkim izborima 2012, kao ni predsednik Dmitrij Medvedev. Premijer je rekao da će oni zajedno doneti odluku o tome u zavisnosti od situacije.

Medvedev je stupio na dužnost predsednika 2008, pošto Putin, prema ruskom Ustavu, nije mogao više da obavlja tu funkciju posle dva uzastopna mandata.

Putin bi ipak mogao da bude izabran za šefa države ponovo 2012. godine.
XS
SM
MD
LG