Dostupni linkovi

Novi protesti u Jemenu, predsednik Saleh odbija da ode


Hiljade protivnika jemenskog predsednika Alija Abdalaha Saleha protestovalo je danas u više jemenskih gradova dok je Saleh ponovio da će se "odupreti" onima koji traže njegov odlazak, i otužio ih da deluju van zakona.

Narodna pobuna protiv Saleha, na vlasti 32 godine, počela je pre skoro tri meseca a protesti se organizuju skoro svakodnevno.

Istovremeno su se danas u jemenskoj prestonici Sani okupile desetine Salehovih pristalica koji su uzvikivali slogane podrške dugogodišnjem predsedniku.

"Uveravam vas da ću se odupreti", rekao je Saleh danas pred svojim pristalicama okupljenih na trgu pored predsedničke palate u Sani.

On je nazvao antivladine demonstrante "reakcionarnim i terorističkim snagama", stalno se pozivajući na ustavni legitimitet u odbrani svog predsedničkog mandata koji treba da traje do 2013. godine.

Saleh je naglasio da je narod rekao svoje mišljenje 2006. kada ga je ponovo izabrao za šefa države.

U Sani antivladini demonstranti pustili su desetine hiljada crvenih, crnih i belih balona na kojima je napisana poruka predsedniku "Odlazi Ali".

Slične demonstracije organizovane su danas u drugim gradovima Jemena, kao što je Taez, 200 kilometara južno od Sane, gde su desetine hiljada ljudi okupljenih na Trgu slobode tražile odlazak predsednika Saleha.
XS
SM
MD
LG