Dostupni linkovi

Al-Qaida potvrdila smrt Bin Ladeina i najavila odmazdu


Teroristička organizacija Al-Qaida potvrdila je smrt svog lidera Osame bin Ladena u saopćenju koje je postavljeno na islamističke internet forume i zavjetovala se da će se osvetiti za njegovo ubistvo.

"Mi u organizaciji Al-Qaida obećavamo Allahu svemoćom i tražimo njegovu pomoć, podršku i istrajnost da nastavimo putem džihada, putem kojim su išli naši lideri, a iznad svih, šejh Osama", navedeno je u saopćenju o kojem je izvjestila američka služba za praćenje internet stranica SITE, javio je AFP.

"Naglašavamo da je krv borca šejha Osame bin Ladena, neka ga Allah blagoslovi, za nas i za sve muslimane mnogo dragocijena da bi bila prolivena uzalud", ističe se u saopćenju Al-Qaide.

Ova organizacija pozvala je sve muslimane u Pakistanu da ustanu protiv svojih lidera i "očiste" zemlju od "sramote koju im je nanijela grupa izdajnika i lopova koji su sve prodali neprijatelju" i od "prljavih Amerikanaca koji u njoj šire korupciju".

Saopćenje Al-Qaide, uz koje stoji datum 3. maj, prvo je koje je ova organizacija objavila od ubistva Bin Ladena, a njegova autentičnost za sada nije nezavisno potvršena.

Al Qaida također je saopćila da će uskoro biti objavljen audiosnimak ubijenog lidera, načinjen sedmicu dana prije njegove smrti.

Grupa američkih komandosa, takozvanih "mornaričkih foka", u noći između nedjelje i ponedjeljka iz helikoptera je upala u kuću u Abotabadu, u sjevernom Pakistanu, gdje se skrivao lider Al-Qaide, ubila ga i njegovo tijelo sahranila u Arabijskom moru.
XS
SM
MD
LG