Dostupni linkovi

Usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana za pomoć EU


U Zagrebu će 10. maja Evropskoj uniji biti predstavljen usaglašen predlog zemalja Zapadnog Balkana za efikasniju pomoć zemljama koje su u procesu pristupanja EU, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji će predlog i predstaviti.

U izjavi za EurAktiv Đelić je rekao da misli da predlog dobija sve veću podršku u Evropi.

Na tom sastanku, koji je Djelić ocenio kao veoma bitan, učestvovaće predstavnici Evropske komisije, zemalja članica, kao i svih zemalja Zapadnog Balkana.

Prema Đelićevim rečima, to je zvanično predstavljanje predloga usaglašenog u aprilu u Beogradu i jedan od poslednjih sastanaka u usaglašavanju finansijske perspektive za period posle 2013. godine za Zapadni Balkan.

"Na nama je da se sada aktiviramo jer do kraja godine velike crte finansijske perspektive posle 2013. će biti poznate", rekao je Djelić i dodao da bi sledeći korak trebalo da bude da Evropska komisija iznese predlog zemljama članicama.

Đelić je podsetio da su zemlje Zapadnog Balkana u aprilu postigle dogovor o predlogu za izmenu pretpristupne pomoći, od čega su najznačajniji predlozi linearan rast pomoći i mogućnost garancija od EU za zaduživanje uz uslov da budžeti budu odgovorni.
XS
SM
MD
LG