Dostupni linkovi

Na konferenciji u Rimu formiran fond za pomoć pobunjenicima


Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je danas na konferenciji o Libiji u Rimu da SAD pokušavaju da oslobode dioo svote od llibijskih zamrznutih 30 milijardi dolara
kako bi podržali protivnike Moamera Gadafija.

Predstavnici 22 zemlje i međunarodnih organizacija razmotrali su danas u Rimu kako pomognu libijskim pobunjenicima, koji navode da im je potrebno tri milijarde dolara za vojne plate, hranu, lijekove i ostale osnovne potrebe.

Klintonova je rekla da administracija predsjednika Baraka Obame "želi da iskoristi dio sredstava Gadafija i libijske vlade u SAD da bi pomogli libijskom narodu".

SAD su se već obavezale da će poslati 53 miliona u humanitarnoj pomoći i još 25 miliona vrijedne namirnice koje će stići u Bengazi, uporište pobunjenika na istoku Libije, u sljedećih nekoliko dana.

Klintonova je naglasila da je svrgavanje Gadafija i dalje primarni cilj.

Učesnici konferencije u Rimu osnovali su međunarodni fond kojem će imati pristup pobunjenici da bi se snabijdeli osnovnim potrepštinama kao što su hrana i lijekovi.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, jedan od domaćina konferencije, rekao je da su se učesnici već obavezali da doniraju 250 miliona u humanitarnoj pomoći.
XS
SM
MD
LG