Dostupni linkovi

Homen: "Bijeli šengen" nije ugrožen


Vlada Srbije odlučila da kratkoročnim i dugoročnim mjerama smanji broj lažnih azilanata iz Srbije ka zemljama EU.

Na sjednici Vlade je zaključeno i da bezvizni režim između Srbije i država EU nije ugrožen, izjavio je koordinator za odnose sa javnošću Slobodan Homen.

On je naveo da je Vlada zaključila i da sa velikim oprezom treba posmatrati povećanje broja lažnih azilanata iz celog regiona, pa i Srbije.

"Razgovaralo se o kratkoročnim i dugoročnim merama koje treba da dovedu do smanjenja broja lažnih azilanata i očekujemo da ćemo u tom smislu biti uspešni", rekao je on.

Homen je objasnio da pitanje kratkoročnih mjera podrazumeva kažnjavanje turističkih agencija "jer je lako utvrditi da li neko ide kao turista ili hoće da se iseli".

On je naveo da dugoročne mjere podrazumevaju inkluziju, odnosno uključenje pripadnika etničkih grupa koji su uglavnom lažni azilanti u kompletan državni i društveni sistem.

Prema njegovim riječima, dugoročne mjere je neophodno primijeniti kako bi suštinski riješili problem ilegalnih azilanata, a što će biti i jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Homen nije mogao da navede tačan broj lažnih azilanata iz Srbije uz obrazloženje da se podaci o tome vode u svakoj od država EU zasebno.

Iz kancelarije EK u Beogradu danas je upozoreno da se razmatra mogućnost ukidanja bezviznog režima EU sa Srbijom zbog povećenja broja lažnih azilanata
XS
SM
MD
LG