Dostupni linkovi

Hrvatski Sabor nije odgovorio na zahjev veterana za hitnom sjednicom


Predsjedništvo Sabora Hrvatske na današnjoj sjednici, povodom zahtjeva za održavanje hitne sjednice koju traže demobilisani borci nezadovoljni zbog osuđujućih haških presuda hrvatskim generalima, ocijenilo je da u ovom trenutku skupštinska rasprava ne bi mogla dati odgovor.

Uzimajući u obzir deklaraciju o "Oluji" iz 2006. godine i deklaraciju o ratu iz 2000. godine, kao i to da je u skupštinskoj proceduri prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih veterana i članovima njihovih porodica, te najave Vlade o ustavnim promjenama u vezi sa njihovim statusom, Predsjedništvo je dalo mišljenje da skupštinska rasprava u ovom trenutku ne bi mogla dati odgovor na zahtjeve veterana, te da će pričekati mišljenje skupštinskog Odbora za ratne veterane i Vlade, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Sabora.

Sjednica Predsjedništva održana je nakon što je predsjednik Sabora Luka Bebić primio grupu veterana koji na zagrebačkom Trgu bana Jelačića štrajkaju glađu. Oni su tom prilikom, između ostalog, zatražili sazivanje hitne sjednice Sabora nezadovoljni zbog osuđujućih haških presuda hrvatskim generalima. Bebić je tada obećao da će sazvati sjednicu skupštinskog Predsjedništva, a zahtjeve veterana proslijedio je Odboru za ratne veterane i Vladi Hrvatske.

Veterani traže i da Vlada, Sabor i predsjednik odmah prekinu suradnju sa Haškim tribunalom, te povlačenje Hrvatske iz procesa pridruživanja EU, ukidanje Zakona o opštoj amnestiji i hitno puštanje na slobudu hrvatskih generala i ratnih veterana iz stranih i domaćih zatvora.

Haški tribunal osudio je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na kazne zatvora od 24 i 18 godina za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u akciji "Oluja" s namjerom da se prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Hrvatske, dok je general Ivan Čermak oslobođen odgovornosti.
XS
SM
MD
LG